No knead bread met zonnebloempitjes

8 Jul

no knead bread

Omdat het gisteren zulk heerlijk weer was, en het dus bijna zomer leek in Nederland, haastte ik me naar het park om daar de schaduw van een boom op te zoeken en een boek te lezen. Zo aan het water, met een zacht briesje, was het een stuk beter toeven dan in huis waar wij als twee tomaatjes in een kas zitten uit te puffen. Maar terwijl ik zo zat te lezen en wat mieren redde door ze weg te blazen tussen m’n pagina’s, vergat ik de tijd en was de supermarkt al gesloten. Heel eerlijk, natuurlijk was ik het niet vergeten! Je gaat simpelweg geen halfje brood halen als je ook met je pootjes in het gras kan zitten. Daarom besloot ik, eenmaal thuis, een heerlijk makkelijk No knead bread te maken. Het is een recept die een paar jaar geleden met instructiefilmpje en al op de site van de New York Times te vinden was. En geloof het of niet, dat is bijna net zo simpel als een halfje wit bij de supermarkt kopen. ‘S avonds gooi je alle ingrediënten bij elkaar en hoef je, je raadt het al, niet eens je kneden! De laatste stap is helaas wel wat lastig.. namelijk wachten tot het is afgekoeld terwijl heel de kamer ruikt naar vers gebakken brood!

Wat heb je nodig?

450 g. bloem
1 zakje instantgist
1/2 tl suiker
3 1/2 dl lauw water
2 tl zout

(Het brood op de foto is gemaakt met de helft van de ingrediënten, wij zijn maar met z’n tweetjes!)

Wat te doen?

Voeg alle ingrediënten bij elkaar en roer er even vlug met je hand. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het op kamertemperatuur ongeveer 12 tot 16 uur rijzen. Bestrooi het werkblad met bloem en leg het deeg erop. Maak het wat plat en vouw dubbel. Herhaal deze stap een aantal keer en leg het nog een uurtje in de kom.

Verwarm een braadpan met deksel in de oven voor op 250 graden (mijn oven gaat tot 225 en dat werkt ook). Laat het minstens een halfuur voorverwarmen zodat de pan goed heet is.  Leg het brood op het werkblad en vorm het nog een beetje. Je kunt er nu alle pitten en/of zaden op strooien die je lekker vindt. Als het goed is kun je de zaden er zo in drukken, als je het deeg tijdens het bewerken met veel bloem hebt bestrooid kun je de bovenkant altijd een beetje vochtig maken met melk en er de zaden op ‘plakken’. Ik gebruikte deze keer zonnebloempitjes.
Haal de pan uit de oven en bestrooi met wat bloem. leg het brood er in en zet de pan mét de deksel 20 minuten in de oven. Haal de deksel van de pan en zet het brood nog 20 minuten in de oven. Laat het brood afkoelen, snijd het in grove plakken en beleg met een paar flinke plakken boerenkaas!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

Just another WordPress.com site

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: