Spritsen

21 Jul

DSC05040
Wat een verschrikkelijk truttige show, dacht ik toen ik ‘Heel Holland bakt’ van de bejaardenzender Max voor het eerst zag. Maar het duurde niet lang tot ik inzag dat ik zelf eigenlijk gewoon heel truttig ben. Dus kijk ik nu iedere week braaf naar Hollandse thuisbakkers die de strijd met elkaar aangaan om de beste roomsoes, macaron of taart te bakken en kunnen uithuilen bij Martine Bijl als hun eclair uiteindelijk meer lijkt op een overreden teckel dan een Franse delicatesse.
Geïnspireerd door de etagère vol koekjes en cakejes die de kandidaten gisteren maakte bij de Engelse versie van het programma (ja, die kijk ik ook) bakte ik voor het eerst Spritsen. De koekjes zijn heel makkelijk te maken, dus superhandig als er ineens visite komt. Maar het belangrijkste, ze ze zijn gewoon ontzettend lekker!

Voor ongeveer 24 koekjes

Wat heb je nodig?
150 g. boter
100 g. fijne suiker
1 pakje vanillesuiker
1 ei
200 g. Zeeuws bloem (dat koop je bij de molen en is ideaal voor koekjes) of patentbloem
snufje zout

Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet een bakplaat met bakpapier klaar.
Mix in een kom de boter tot crème. Voeg de suiker, vanillesuiker en het ei toe en mix tot een egaal mengsel. Zeef het bloem en zout erbij en mix nog even kort tot alles net is gemengd.
Schep nu alles in een spuitzak en spuit de koekjes op de bakplaat met een soort zigzag beweging. Je kunt er natuurlijk ook hele leuke andere vormen mee maken.

DSC05027

Bak de koekjes nu ongeveer 20 minuten. Houd ze wel in de gaten, want spritsen horen gaar, maar niet bruin te worden.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op het bakpapier op een rek.
Als de koeken zijn afgekoeld kun je ze meteen allemaal opeten, of leuk versieren met glazuur. De makkelijkste manier om glazuur te maken is  om een halve eetlepel heet water te mengen met ongeveer 150 gram poedersuiker. Je kunt het daarna kleuren met kleurstof zodat het er gezellig uitziet.

DSC05033

Advertenties

2 Reacties to “Spritsen”

  1. Daphne juli 21, 2013 bij 7:36 pm #

    Zoo die zien er lekker uit.. Eet je dat ook allemaal zelf op hihi, tot morgen !! xx Daph

  2. kokkimmetje juli 22, 2013 bij 6:53 am #

    hihi ze waren ook erg lekker! gelukkig ging ik ‘savonds naar vrienden dus heb ik ze voor de gelegenheid gemaakt. Al hebben we samen wel de eerste bakplaat ‘voorgeproefd’ :O bedankt voor het delen op FB trouwens. tot vanavond, gezellig! xxx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

ZONDERZOOI

FOOD - COACHING - LIFESTYLE

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

...because most of us don't have all day to spend in the kitchen!

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: