Scones met huisgemaakte aardbeienjam

8 Aug

DSC05336
Afgelopen week kocht ik op de markt een kilo aardbeien voor maar 1,50. Dit was dus bij uitstek de kans om weer lekker aardbeienjam te maken. Een tijdje geleden deed ik dat voor het eerst en verbaasde me erover hoe makkelijk dat is. En vooral vele malen lekkerder dan de potten uit de supermarkt. Nu de jam klaar was had ik alleen nog geen excuus om het te eten, dus maakte ik vandaag scones. De ultieme brunch, als je het mij vraagt!

Wat heb je nodig voor aardbeienjam?
1 kilo aardbeien, gewassen en zonder kroon
500 gram geleisuiker
een aantal glazen potten met deksel

DSC05304

Wat te doen?
Zet de glazen potten in een grote pan onder water en kook ze een aantal minuten zodat ze echt schoon zijn. Zet ze tot gebruik op een schone theedoek. Meng de aardbeien met de suiker en haal kort de staafmixer erdoor, zodat er veel grote stukken (of hele) aardbeien in de jam blijven zitten. Schenk alles in een pan en breng al roerend aan de kook. Laat ongeveer 5 minuten doorkoken. Haal de pan van het vuur en schenk de jam in de potten, tot aan de rand. Draai de deksel op de potten en laat de potten 5 minuten ondersteboven staan. Bewaar de jam het liefst in de koelkast of anders op een donkere, koele plek.

DSC05318

Wat heb je nodig voor scones? 
ongeveer 12 stuks

500 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
125 gram koude boter
80 gram suiker
1 ei
150 ml karnemelk

Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Meng het meel met het zout in een kom. Wrijf de boter er doorheen tot er geen stukje meer van te zien is. Het lijkt als het ware op ‘broodkruim’. Roer nu de suiker erdoor.
Vermeng het ei met de karnemelk en schenk 2/3 ervan door het meelmengsel. Kneed alles goed door elkaar en draai dan ongeveer 12 ballen uit het deeg. Druk deze een beetje plat tot ongeveer 2 cm dik. Bestrijk de bollen met het ei/melk mengsel en bak ze 12 minuten in de oven of tot ze mooi goudbruin zijn.

DSC05332

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

Just another WordPress.com site

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: