Pide met feta en spinazie

20 Aug

DSC05588
Vandaag was het weer marktdag en dus tijd om groente en fruit in te slaan. Samen met mams stond ik om 10 uur al paraat met lege tassen. Zij met grotere dan ik, want de markt in Rotterdam is voor haar bij uitstek de plek om tientallen kilo’s appels en peren mee te sjouwen voor overheerlijke compote.

DSC05552
Na zo’n wandeling langs kramen vol groenten, fruit, kaas, brood en noten is het niet raar dat je zelf ook wel trek krijgt. Dat gebeurt dan ook wekelijks en daarom bewapen ik me voor vertrek altijd met twee bruine boterhammen. Maar op de momenten dat ik daar niet aan ben toegekomen, of simpelweg wéér trek heb, kan met name een kraam me erg bekoren. Namelijk de kraam met Turkse broodjes, waar ik dan het liefst een verse Turkse pide haal, belegd met feta en spinazie. Deze middag besloot ik op de markt dan ook geen broodje, maar alle losse ingrediënten te halen, zodat wij vanmiddag lekker konden lunchen met deze hartige Turkse broodjes.

Voor 4 pides
Wat heb je nodig voor het deeg?
350 gram bloem
1 tl zout
1 tl suiker
2 el olie
1 zakje gist
2 el Griekse yoghurt
150 ml lauw water

Wat te doen?
Zeef de bloem in een grote kom. Meng het zout en de suiker erdoor. Maak een kuiltje en giet er het water, gist, olie en yoghurt door en meng alles tot deeg. Als het te droog is, voeg dan wat water toe. Als het te nat is, voeg dan wat extra bloem toe.
Maak een bal van het deeg en leg het in een kom. Dek de kom af met huishoudfolie en leg daar een theedoek op. Laat het deeg nu minstens een uur rijzen.
Verdeel het deeg in 4 stukken en duw ze met je handen of met een deegroller in langwerpige lappen. rol de zijkanten op naar binnen en druk ze aan de uiteinden tegen elkaar.

DSC05562

Wat heb je nodig voor de vulling?
De verhouding spinazie/feta is hier 1 op 1. Maar je kunt daar zelf naar smaak mee variëren.

2 el olie
150 gram verse spinazie, gewassen, ontdaan van harde stelen en fijn gesneden.
150 gram feta
1 ui, fijn gesneden
1 los geklopt ei
1 el paneermeel

Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de ui op laag vuur ongeveer 6 minuten tot het glazig is. Voeg de spinazie toe en bak ongeveer 2 minuten mee tot het vocht eruit is gelopen. Doe alles nu in een zeef en duw het vocht eruit. Meng het spinaziemengsel met de feta, de helft van het ei, het paneermeel en flink wat peper. Feta is vaak al zout genoeg, maar je kunt naar smaak zout toevoegen.

Vul de broodjes nu met de vulling. Gebruik daar ongeveer een (volle) eetlepel voor en niet meer, omdat de vulling anders overheerst. bestrijk de randen van het brood met de rest van het ei.
Bak de broodjes nu ongeveer 25 tot 30 minuten in de oven.

Varianten
feta en zongedroogde tomaat
fruit een uitje in een pan met een beetje olie, voeg er een teentje knoflook aan toe en haal van het vuur. vermeng met feta en stukjes tomaat en breng op smaak met peper en zout. Bak zoals beschreven in het recept.

pittig gehakt
Fruit een uitje in een pan met een beetje olie, voeg knoflook en een spaanse peper in kleine stukjes toe. Voeg het gehakt toe en rul even kort bruin. Breng op smaak met peper en zout. Laat eventueel vocht door een zeef weglopen en beleg het brood met de gehaktvulling. Bak zoals in het recept beschreven.

Advertenties

5 Reacties to “Pide met feta en spinazie”

  1. Margriet augustus 21, 2013 bij 12:00 pm #

    Dat ziet er smakelijk uit zeg!! Jammer van de spinazie :-€

  2. marjolein oktober 14, 2013 bij 4:22 pm #

    Ik heb dit zojuist gemaakt en gegeten. Heerlijk! Ik had er een komkommersalade bij, en zo was het een volwaardige maaltijd. Dankjewel voor het recept!

    • kokkimmetje oktober 14, 2013 bij 5:47 pm #

      Wat leuk om te horen dat het een succes was =) bedankt voor je reactie!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Budgetteren dag 2: pides met spinazie | De studentenkeuken van Marjolein - november 4, 2013

    […] las ooit deze blog van Kim op haar blog Kokkimmetje.wordpress.com. Diezelfde avond maakte ik het recept met groot […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

ZONDERZOOI

FOOD - COACHING - LIFESTYLE

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

...because most of us don't have all day to spend in the kitchen!

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: