Zomerkoningtaartje

26 Aug

1aardbei

Zoals jullie misschien wel gemerkt hebben gebruik ik veel aardbeien in recepten. Maar het is tenslotte zomer en dat is de enige tijd van het jaar dat we echt kunnen genieten van deze heerlijke vrucht. Wist je dat de aardbei ook wel ‘zomerkoninkje’  wordt genoemd? Hier nog wat leuke weetjes over aardbeien:

* Aardbeien zijn goed voor je tanden. Het maakt ze witter en gaat tandsteen tegen.
* De aardbei is familie van de roos
* Aardbeien zijn bloedreinigend en bloeddrukverlagend.

Maar dan nu, het recept voor dit heerlijke zomerkoningtaartje.

Wat heb je nodig voor het zandtaartdeeg?
50 gram witte basterdsuiker
2 eierdooiers
85 gram boter, op huiskamertemperatuur
150 gram bloem
snufje zout

Wat heb je nodig voor het banketbakkersroom?
2 eierdooiers
40 gram suiker
25 gram bloem
250 ml melk
1 1/2 theelepel vanille extract of het merg van een vanillepeul

TIP: Gooi het eiwit van de 4 eieren niet weg, maar maak er merengues van. Hier een instructiefilmpje van de Allerhande.
http://www.youtube.com/watch?v=ANI-69hkmrc

DSC05719

Wat te doen?
Mix voor het deeg de suiker, boter en eierdooiers tot een glad mengsel. Mix er nu de bloem en het zout door en kneed verder met de hand. Kneed het deeg tot een bal en leg het in vershoudfolie in de koelkast, zodat je het straks makkelijker kunt bewerken.

Begin nu met het banketbakkersroom. Meng met een garde de eierdooiers en suiker door elkaar. Meng de gezeefde bloem erdoor en 4 eetlepels van de melk, tot het een egaal mengsel is. Breng de rest van de melk aan de kook. Giet al roerend het ei/suiker/bloem mengsel en de vanille bij de melk. Kook het ongeveer 5 minuten, blijf roeren. Je hebt nu een geel dik mengsel. Schenk het in een schaal en laat het volledig afkoelen. Let op dat je er geregeld doorheen roert, anders vormt zich een velletje op de room.

DSC05734
Verwarm de oven voor op 190 graden. Vet een springvorm van 18 cm in. Haal het deeg uit de koelkast. Bekleed de vorm met het deeg. Ik heb het deeg eerst tussen twee vellen bakpapier gelegd en het met een deegroller plat gerold. Ik legde het deeg zo in de vorm en sneed het overige deeg aan de randen eraf. Je kunt het ook gewoon met je handen in de vorm duwen.

DSC05741

DSC05742
Nu moet je de bodem blind bakken. Prik met een vork wat gaatjes in de taartbodem en leg er een vel bakpapier op. Vul het nu met rijst of gedroogde peulvruchten, bijvoorbeeld linzen. Deze gebruik je als steunvulling.

DSC05746
Bak de taart nu ongeveer 25 minuten. Haal na 10 minuten even uit de oven en verwijder vulling en bakpapier. Bak nu tot de bodem mooi goudbruin kleurt.

DSC05753
Laat de bodem volledig afkoelen en schep er dan de banketbakkersroom in. Decoreer met aardbeien en bessen (en/of ander fruit wat je lekker vindt). Zet nog een uurtje in de koelkast.

De taart is klaar om te serveren, maar pas op voor hongerige poezen!

DSC05764

Advertenties

3 Reacties to “Zomerkoningtaartje”

  1. Casa Dolceria augustus 28, 2013 bij 3:45 pm #

    Dat ziet er heerlijk uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

ZONDERZOOI

FOOD - COACHING - LIFESTYLE

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

...because most of us don't have all day to spend in the kitchen!

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: