Zeg vaarwel tegen saus uit pakjes en zakjes!

29 Sep

Zelf saus maken is zo makkelijk dat je je afvraagt waarom je het ooit hebt gekocht. Zodra je de basis onder de knie hebt, kun je alle sauzen maken die je lekker vindt. Dus zeg vaarwel tegen je voorraad sauzen in zakjes/pakjes en ga aan de slag!

DSC06306
Wat heb je nodig?
25 gram boter
25 gram bloem
300 ml melk of bouillon
peper en zout

Wat te doen?
Saus bestaat uit roux, dat is een mengsel van boter en bloem. Smelt de boter in een pan. Zodra de boter helemaal gesmolten is voeg je de bloem toe. Roer nu goed tot het eruit ziet als een dik papje. Laat dit al roerend ongeveer 2 minuten garen in de pan. Voeg nu melk toe en roer goed. Het mengsel gaat nu binden. Hoe meer melk je toevoegt, des te dunner wordt de saus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Je hebt nu bechamelsaus gemaakt, een saus die onder meer gebruikt wordt in lasagne. Melk maakt de saus romig, maar Je kunt in plaats van melk ook bouillon toevoegen aan de roux.
Dit is de basis van saus. Je kunt het nu zo dik of dun maken als nodig is. Wil je uien en/of knoflook erin? Fruit deze dan mee tijdens het smelten van de boter. Wil je een kaassaus? Voeg dan als laatst geraspte kaas toe en laat dit smelten in de saus. Je kunt er ook alle soorten verse of gedroogde kruiden aan toevoegen voor een smaakvolle saus.

DSC06304
Ik maakte gisteren citroen dille saus voor bij de zalm. Voor deze saus voeg je op het laatste moment de volgende ingrediënten toe:
sap en rasp van een citroen
2 tl dille
1 bosui, in kleine ringetjes gesneden

En dat was het, een kind kan de was doen!

Advertenties

2 Reacties to “Zeg vaarwel tegen saus uit pakjes en zakjes!”

  1. beejeekookt oktober 1, 2013 bij 2:00 pm #

    Handig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

ZONDERZOOI

FOOD - COACHING - LIFESTYLE

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

...because most of us don't have all day to spend in the kitchen!

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: