Couscous salade met dadels

26 Okt

DSC06607
Vorige week ging ik voor het eerst op bezoek in het eerste huisje van mijn neef en zijn vriendin. We werden ontvangen aan een prachtig gedekte tafel met romantisch kaarslicht, het leek wel een restaurant! Als bijgerecht aten we onder andere couscous. Op tafel stond een bakje dadels, omdat dat zo fijn samen gaat. Ik vroeg me af waarom ik dat nog niet eerder zo gegeten had, de combinatie couscous/rozijnen was me al wel bekend. Maar dadels met couscous bleek de gouden combo! En de rozijnen schuiven dus op naar de tweede plaats in de combinatieranglijst. (Sorry rozijnen, maar jullie doen het nog altijd puik met een appeltje).
Gisteren had ik een etentje met vriendinnen in een heel leuk huisje van een van de dames (en met een nog leukere poes-bewoner). Omdat het thema vegetarisch was besloot ik een couscoussalade te maken, met dadels deze keer. Deze salade is heerlijk als bijgerecht, maar ook als lichte maaltijd. Bijvoorbeeld als je daarna nog gaat sporten.

DSC06595
Bijgerecht voor 6 personen of hoofdgerecht voor 3 personen
Wat heb je nodig?
300 gram couscous
1 flinke ui, fijn gesneden
2 teentjes knoflook, fijn gesneden of geperst
2 el olie
1 blik mais, uitgelekt
1 (rode) paprika, gewassen en in stukjes gesneden
een bosje verse munt (een handvol blaadjes), gewassen en gesneden
ongeveer 150 gram dadels zonder pit, in stukjes gesneden
1 1/2 el Ras el Hanout (Marokkaans kruidenmengsel. Bevat kurkuma, kaneel, gember, anijs, peper, chillie, laos, piment, foelie, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom, foelie of een deel van deze kruiden.)
zout en peper

Wat te doen?
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zelf gebruik ik altijd net zoveel (kokend) water als couscous plus een beetje olie, in dit geval dus 300 gram couscous en 300 ml kokend water en 4 el olie. Als ik het water bij de couscous heb gedaan dek ik de schaal af met folie zodat het warm blijft en goed kan wellen. Je kunt de couscous natuurlijk ook op de traditionele manier bereiden met en couscouspan.
Verhit ondertussen 2 el olie in een koekenpan en fruit hierin de ui ongeveer 6 minuten op laag vuur, voeg de knoflook toe en fruit nog een halve minuut mee. haal de pan van het vuur. Als je couscous klaar is schep je het los met een vork en voeg je alle overige ingrediënten toe. Serveer met een paar blaadjes munt.

DSC06590
Tip: Bewaar je verse munt in een natte theedoek in de koelkast. Zo blijft ie wel een week goed! Vergeet niet de theedoek weer nat te maken als die is opgedroogd.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

ZONDERZOOI

FOOD - COACHING - LIFESTYLE

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

...because most of us don't have all day to spend in the kitchen!

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: