Sachertorte

22 Nov

DSC06821
Deze week is het zo druk dat ik weinig tijd had om te koken en bakken. Toch heb ik gisteren deze taart gebakken als bedankje aan iemand en zal het recept met jullie delen. Het is een Sachertorte uit het boek ‘Nagerechten’. Ik maakte de taart in een springvorm van 24 cm, maar hij hoort in een vorm van 20 cm, zodat de taart mooi hoog wordt.

DSC06804
Wat heb je nodig?
125 gram bloem
30 gram cacaopoeder
mespunt zout
230 gram fijne suiker
100 gram boter
80 gram aardbeien- of frambozen jam
4 eieren, gesplitst en op kamertemperatuur

voor de topping
170 ml kookroom
80 gram fijne suiker
200 gram pure chocolade, in stukjes

Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed met bakpapier.

Zeef de bloem, de cacao en het zout in een kom, meng door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Verwarm de boter, suiker en de helft van de jam in een pan op laag vuur. Roer tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost. Laat een beetje afkoelen, schenk het mengsel in het kuiltje en meng het geheel goed samen met de licht geklopte eierdooiers.

DSC06809
Klop de eiwitten stijf in een vetvrije (!) kom.

DSC06807
Roer 1/3 van de eiwitten door het cakebeslag en schep daarna de rest er voorzichtig doorheen. Schenk het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake 40-45 minuten, of tot er prikker die u in het midden steekt er schoon uitkomt. Laat de cake 15 minuten in de vorm op het rooster afkoelen.

DSC06814
Maak de chocoladetopping door de kookroom, suiker en chocolade au bain marie te verwarmen. Dat doe je zo: Zet een pan met water op het vuur en zet het vuur uit zodra het water kookt. Zet nu een hittebestendige schaal op de pan en laat hierin alle ingrediënten smelten. Roer regelmatig. Laat het mengsel lichtjes afkoelen.
Haal de cake uit de vorm. Snijdt de bovenkant van de taart eventueel bij als die niet vlak is. Je kunt ook even een bord of snijplank op de taart leggen zodat die wat platter wordt. Zet de cake op het rooster met een bord eronder. Verwarm de resterende jam in een pannetje (of in de magnetron). Prik wat gaatjes in de cake en bestrijk de cake met jam. Schenk nu de chocoladetopping over de bovenkant en zijkant van de cake. Je kunt eventueel wat topping achterhouden om de taart mee te decoreren. Ik heb een poging gedaan, zoals je kunt zien op de foto. Het is mijn eerste tekst op een taart, dus het is geen meesterwerk, maar het gaat om de boodschap =)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

Just another WordPress.com site

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: