Stoofpeertjes

14 Dec

DSC06955
Stoofpeertjes zijn denk ik wel mijn favoriete dessert op een gure winteravond. Uiteraard warm, met een bolletje vanille ijs. Het is die ouderwetse combinatie van warm en kruidig samen met koud en zoet, die dit peertje tot een succes maakt bij iedereen. Althans, daar ga ik vanuit, omdat ik nog nooit iemand heb ontmoet die hier ‘nee’ tegen zei. Naast stoofpeertjes als dessert kun je ze ook  eten als traditioneel bijgerecht, bijvoorbeeld tijdens de kerst bij een stukje (wild) vlees. Ideaal, want aan stoofpeertjes heb je bijna geen werk, maar wel een succesvol resultaat. Zo maak je ze:

DSC06945
Wat heb je nodig?
1 kg stoofperen (ik gebruikte Gieser Wildeman peren)
500 ml rode wijn
100 gram suiker (of minder als je niet zo’n zoetekauw bent)
2 tl kaneel of 1 kaneelstokje
1 tl kruidnagelpoeder of 2 kruidnagels
1 tl anijs
1 tl kardemom of 3 peulen

DSC06950
Wat te doen?
Schil de peren en laat het steeltje eraan. Zet ze in een ruime pan schenk de wijn met de kruiden erbij. Ik vulde het aan met wat water, ongeveer 150 ml. Laat de peertjes op laag vuur ongeveer 1 tot anderhalf uur koken, tot ze helemaal gaar zijn. Draai de peertjes tijdens het koken af en toe om, zodat ze gelijkmatig rood worden. Eet er eentje op om te testen of ze gaar zijn en om jezelf te belonen voor al dat harde werk.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

ZONDERZOOI

FOOD - COACHING - LIFESTYLE

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

...because most of us don't have all day to spend in the kitchen!

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: