Slagroomsoesjes met honingkarameltopping

13 Jan

DSC07188
De eerste twee weken van het nieuwe jaar zijn al bijna voorbij dus ik ga ervan uit dat de goede voornemens alweer ruimte hebben gemaakt voor het gewone leven vol zondes. Persoonlijk vind ik lekker eten niet zo’n zonde, lekker eten kan namelijk ook heel gezond zijn. Maar ik waarschuw alvast, deze soesjes zijn dat niet. Deze caloriebommetjes zijn gevaarlijk lekker dus deel ze uit (iedereen is medeplichtig) of eet ze alleen op en verwijder al het bewijsmateriaal.

DSC07166
Voor ongeveer 18 soesjes (Verdubbel het recept voor een feestje of visite!)
Wat heb je nodig voor de soesjes?
50 g boter
100 ml water
60 g bloem
snufje zout
2 eieren
250 ml slagroom
paar el fijne suiker (naar smaak)

Wat te doen?
Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verwarm het water en de boter in een steelpan tot de boter is gesmolten. Voeg als het begint te koken in één keer de bloem en het zout toe en roer het deeg tot alles goed gemengd is en het deeg loslaat van de pan.
Haal de pan van het vuur en en roer met een garde de eieren erdoor en klop tot het deeg glanzend is.
Leg kleine hoopjes deeg ter grootte van een walnoot op de bakplaat. Dit kan met behulp van twee lepeltjes of met een spuitzak. Zorg ervoor dat er ruimte is tussen de soezen, want ze zullen rijzen in de oven. Bak de soezen 20 minuten en laat ze daarna nog 10 minuten afkoelen in de oven met de deur open. Laat ze volledig afkoelen buiten de oven op een rooster.
Klop nu de slagroom met de suiker en vul een spuitzak met de geklopte slagroom. Gebruik een smal rond mondstuk voor de spuitzak. Knip de soezen aan de onderkant een beetje in met een schaar en spuit voorzichtig de slagroom erin.

DSC07181
Wat heb je nodig voor de karamel?
250 gram suiker
2 el honing
50 ml water

Wat te doen?
Doe de suiker, honing en water in een steelpan met dikke bodem. Roer even alles door elkaar en zet op het vuur. Roer vanaf nu niet meer, je kunt wel de pan een beetje heen en weer bewegen. Als alle suiker is opgelost en er een heldere siroop in de pan zit kun je deze op hoger vuur verder inkoken. Laat koken tot de karamel een mooie amberkleurige karamelkleur heeft. (Gebruik je een thermometer, dan ligt de temperatuur op ongeveer 160 a 170 graden). Werk nu snel. Zorg ervoor dat alle soezen bij elkaar op een bord liggen. Schep steeds een lepel karamel uit de pan en laat over de soezen heen druipen. Het koelt snel af en wordt hard.
Als je karamel maken de omslachtig vindt kun je de soezen natuurlijk ook decoreren met chocolade. Hiervoor smelt je chocoladestukjes au bain marie. Dat betekent dat je een pan met water aan de kook brengt met een hittebestendige schaal erop. Draai het vuur uit, en smelt de chocolade in de schaal. Doop de soezen in de chocolade en laat afkoelen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

Just another WordPress.com site

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: