Gezellige vetbollen voor vogels

21 Jan

DSC07254
Jawel, u leest het goed. Dit recept is niet voor ons, maar voor onze gevederde vrienden. Vooralsnog vriest het nog niet,maar eind januari schijnt het toch nog winter te worden. Met deze vetbollen kunnen de vogels tijdens vorst lekker bij je komen snacken in de tuin.  Je kunt ze in alle vormen maken en het is een leuk werkje om bijvoorbeeld met kinderen te doen. Voor vetbollen gebruik je ongezouten (en ongebruikt) frituurvet. Dat klinkt misschien ongezond, maar vogels hebben meer verzadigde vetten nodig dan wij. Niet de vloeibare variant, maar die vaste blokken die smelten bij warmte. Gebruik geen olie, dat werkt laxerend voor vogels en heeft dus een averechts effect in de winter. Gebruik voor de zaden enkel vogelzaad en geen kippenzaad, die zijn te hard. Deze informatie heb ik bij de vogelbescherming vandaan, waar ik me eerst heb ingelezen over wat vogels wel en niet mogen.

DSC07240
Wat heb je nodig?

1 deel frituurvet
1 deel vogelzaad
uitsteekvormpjes of muffinvormpjes
of schaaltjes
rietjes of ijzerdraad
bakpapier

Wat te doen?
Smelt het vet in een pan en voeg zodra het gesmolten is het zaad toe. Laat weer even afkoelen totdat het niet meer zo vloeibaar is, maar wit en een klein beetje gehard. Leg alle vormpjes op het bakpapier en schep er een paar lepels van het vetmengsel in, duw er een rietje in zodat er een gaatje ontstaat. Daar doe je strak het touwtje doorheen. In plaats van een rietje kun je ook ijzerdraad gebruiken. Knip een stuk af en maak aan het uiteinde een soort rommelige knoop, zet deze in de vorm en schep het vetmengsel erover heen. Zorg ervoor dat er nog een stuk ijzerdraad uitsteekt, daar kun je de bol mee ophangen. je kunt ook kommen gebruiken in plaats van uitsteekvormpjes. Bekleed de komen met vershoudfolie, vul ze (vergeet niet het rietje of ijzerdraad), laat uitharden en verwijder het vershoudfolie. Pas met dit alles wel op je kleding, want het is allemaal vet. Binnen zullen de bollen niet heel hard worden, maar als ze eenmaal buiten in de kou hangen wel.
Veel plezier!

DSC07248

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Bee Jee kookt!

Het leukste foodblog van Nederland.

Making Really Good Food

Because sharing things is fun!

TaartTopper

Creative cake art

Chef in disguise

Easy authentic middle eastern recipes

Mama's Gotta Bake

she's bad, she's bold...and she likes sugar

maren ellingboe

recipe developer, stylist, content creator

The Moonlight Baker

It all started with a midnight brownie...

The New (Cooking) Adventures of Ole' Bill

I'm a goofball who likes to cook. These are my stories.

Katie at the Kitchen Door

Globally-inspired, seasonal recipes

Salted Kitchen

For the love of vegetables

The Hungry Artist

A blog about healthy cooking and eating with kids.

Overtime Cook

Just another WordPress.com site

Pease Pudding

Just another WordPress.com weblog

eggton

{salty wit + a sweet tooth}

%d bloggers liken dit: